Podczas Gali premierę miała VI edycja przewodnika. W wydaniu na 2020 rok nie zabrakło niespodzianek. Wiele z nich jest następstwem wprowadzenia latem tego roku bezpłatnej aplikacji mobilnej. W związku z jej pojawieniem się, wzorem innych krajów, w wersji drukowanej znalazły się wyłącznie restauracje, które uzyskały odznaczenie co najmniej jednej czapki. Zatem restauracje, które zakwalifikowały się do przewodnika z notą 10 lub 10,5 punktu znajdziemy tylko w wersji online.
Uroczysta gala odbyła się we wnętrzach Expo XXI w Warszawie. W ramach kolacji odbyło się pięć pojedynków pomiędzy wybitnymi szefami fine diningowymi a awangardowymi szefami POP. W każdym pojedynku szefowie dostali 25 minut, aby przeprowadzić pokaz oraz ten sam motyw przewodni w postaci produktu wiodącego. W tym czasie ponad 60 kucharzy przygotowywało dla wszystkich gości porcje degustacyjne prezentowanych dań. Goście cieszyli się zatem smakiem 10 dań, do których podano starannie dobrane pairingi.
Trzeci rok z rzędu dostaliśmy „czapkę” !!! …